Frusen skuldra/Frozen shoulder

Frusen skuldra eller frozen shoulder är ett axelsyndrom som innebär smärta, nedsatt rörlighet och stelhet i axelleden. Vad är det och varför får man det?

En osteopat är likvärdig till en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut/sjukgymnast. Osteopater jobbar med smärta, stelhet och värk från muskler, leder, diskar, nerver m.fl. Jag har flerårig utbildning från ett antal olika universitet inom behandling, rehabilitering, kost och träning. Som osteopat jobbar jag med flera elitklubbar, gymnasiala idrottsutbildningar och på min privata klinik. Utöver mina åtaganden så studerar jag på halvtid för att alltid fortsätta vara påläst för att ge en trygg, säker och evidensinformerad vård till mina atleter och klienter.

Välkommen!

Boka tid

Frusen skuldra

Frusen skuldra är ett syndrom, det innebär att man fortfarande inte har full förståelse för hur det fungerar. Man uppskattar att 0,75-5% av befolkningen drabbas. Datan som finns indikerar att det kanske skulle kunna vara lite vanligare att kvinnor drabbas. Vanligtvis inträffar en frusen skuldra eller frozen shoulder i 50-60 års åldern. Den består vanligtvis 1-2 år men avvikelser finns. Den går oftast genom 3 faser, en inledande fas med stegrande smärta och stelhet, en andra fas med pågående stelhet och minskande smärta och en avslutande fas där smärtan lägger sig och rörligheten kommer tillbaka. Har man en gång drabbats av en frusen skuldra eller frozen shoulder så ökar risken för att drabbas igen på motsatt sida. Det är en högre incident hos dem som lider av diabets eller sköldkörtelproblematik.

Axelleden består av en kapsel med ledvätska inuti. Nedtill på kapseln, alltså i din armhåla, så är kapseln större och som en liten säck för att leden ska kunna röra sig fritt. Den sträcks alltså ut när du lyfter armen ovanför huvudet. Vid en frusen skuldra eller frozen shoulder så uppstår en inflammation och säcken klibbar ihop. Det bidrar till en nedsatt rörlighet och kroppen upplever att den är i fara, signalerar med smärta, muskelskydd och nedsatt styrka.

Frusen skuldra/Frozen shoulder | Kalmar Osteopati
Frusen skuldra/Frozen shoulder | Kalmar Osteopati

Behandling av frusen skuldra och frozen shoulder

En frusen skuldra eller frozen shoulder har ett naturligt förlopp och det går vanligtvis inte att påskynda detta. Det går att minska smärtan och rörelsenedsättningen genom en kortisonspruta i leden. Att bibehålla styrka och rörlighet kan öka möjligheten till användning av armen under sjukdomsperioden, tyvärr brukar det sällan bidra till väsentligt mycket mindre smärta.

Jag kan hjälpa dig att förstå ditt problem, behandla det i samförstånd med dig och konstruera en rehabiliteringsplan som du sedan kan hjälpa dig själv med. Mitt mål är att du ska återfå kontrollen genom kunskap och verktyg där du kan hjälpa dig själv.

Minns Lowe, C., Barrett, E., McCreesh, K., de Búrca, N. and Lewis, J. (2019). Clinical effectiveness of non-surgical interventions for primary frozen shoulder: A systematic review. Journal of Rehabilitation Medicine, p.0.

Boka tid

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Tidigare har jag drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Hos mig kan du använda Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.