Bröst- & revbenssmärta

Ibland uppstår smärta i lederna mellan revbenen och bröstbenet. Då känner du oftast smärta eller ömhet när du trycker på områdena kring bröstbenet. Det kan även smärta vid in- och utandning. Vad är det, varför får man det och vad kan man göra åt det?

En osteopat är likvärdig till en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut/sjukgymnast. Osteopater jobbar med smärta, stelhet och värk från muskler, leder, diskar, nerver m.fl. Jag har flerårig utbildning från ett antal olika universitet inom behandling, rehabilitering, kost och träning. Som osteopat jobbar jag med flera elitklubbar, gymnasiala idrottsutbildningar och på min privata klinik. Utöver mina åtaganden så studerar jag på halvtid för att alltid fortsätta vara påläst för att ge en trygg, säker och evidensinformerad vård till mina atleter och klienter.

Boka tid

Costosternallederna

Mellan revbenen, costa på latin, och bröstbenet, sternum på latin, finns det broskleder. Det sker vanligtvis ganska lite rörelse i det här området. Ibland kan en ökad belastning i det här området leda till inflammation som i sin tur ibland upplevs smärtsamt. Smärtan är främst påtaglig i rörelse eller vid andning.

Först behöver begreppet smärta redas ut, du kan läsa mer om det här. Kortfattat så kan smärta beskrivas som följande:

 ”An unpleasant sensory and emotional experience associated with actual or potential tissue damage, or described in terms of such damage”

–  The International Association for the Study of Pain

Citatet ovan är den befintliga beskrivningen av vad smärta är. Smärta är alltså en obehaglig sensorisk och emotionell upplevelse av faktisk- eller potentiell vävnadsskada, eller beskriven som om den uppkommit genom skada. Redan här görs det klart att smärta INTE måste innebära faktisk skada.

Bröst- & revbenssmärta | Kalmar Osteopati
Bröst- & revbenssmärta | Kalmar Osteopati

Behandling och rehabilitering

När smärta är det enda symptomet så behövs oftast bara vila från belastning som irriterar leden ytterligare. Lätt rörelse och att vara aktiv brukar underlätta problematiken. Har det uppstått en inflammation är situationen lite mer komplex. Då brosk generellt har väldigt låg blodcirkulation så tar det inflammatoriska förloppet oftast längre tid än vid andra inflammationer. Då kan inflammationsdämpande läkemedel, tillsammans med lätt rörelse och att vara aktiv, vara att föredra. Vid en inflammation så kan leden upplevas som svullen och varm vid beröring.

Jag kan hjälpa dig att förstå ditt problem, behandla det i samförstånd med dig och konstruera en rehabiliteringsplan som du sedan kan hjälpa dig själv med. Mitt mål är att du ska återfå kontrollen genom kunskap och verktyg där du kan hjälpa dig själv.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Tidigare har jag drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Hos mig kan du använda Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.