Whiplash

Whiplash uppkommer oftast i moment där det sker en häftig förändring av kraftriktning. När det berörda området ska absorbera kraften kan den bli övermäktig och belastningen kan upplevas som farlig eller rent av skadlig för kroppen. Områdets alla delar kan skadas vid en sådan reaktion, så som till exempel muskler, ligament, nerver, kärl m.fl.

En osteopat är likvärdig till en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut/sjukgymnast. Osteopater jobbar med smärta, stelhet och värk från muskler, leder, diskar, nerver m.fl. Jag har flerårig utbildning från ett antal olika universitet inom behandling, rehabilitering, kost och träning. Som osteopat jobbar jag med flera elitklubbar, gymnasiala idrottsutbildningar och på min privata klinik. Utöver mina åtaganden så studerar jag på halvtid för att alltid fortsätta vara påläst för att ge en trygg, säker och evidensinformerad vård till mina atleter och klienter.

Boka tid

Vad innebär whiplash?

”Whiplash”, som betyder pisksnärt på engelska, associeras ofta till det fenomen som uppkommer vid trafikolyckor. Säg, som ett exempel, att du kör din bil. Du hamnar i en trafikkö, bilen bakom dig uppmärksammar inte att en kö har bildats och kör in i din bakända. Din bil kommer du färdas framåt, men ditt huvud kommer färdas bakåt. Du stöter i bilen framför dig, ditt huvud kommer vid kollisionen färdas framåt men din bil kommer stå stilla eller till och med färdas bakåt som en rekyl av kollisionen. Här har både halsens- och nackens vävnader i hög hastighet, och med en väldig krafts, sträckts ut vilket kan leda till upplevd fara eller faktisk skada i området.

Whiplash brukar förknippas med trafikolyckor |Kalmar Osteopati
Whiplash brukar förknippas med trafikolyckor |Kalmar Osteopati

Vad är smärta?

Först behöver begreppet smärta redas ut, du kan läsa mer om det här. Kortfattat så kan smärta beskrivas som följande:

 ”An unpleasant sensory and emotional experience associated with actual or potential tissue damage, or described in terms of such damage”

–  The International Association for the Study of Pain

Citatet ovan är den befintliga beskrivningen av vad smärta är. Smärta är alltså en obehaglig sensorisk och emotionell upplevelse av faktisk- eller potentiell vävnadsskada, eller beskriven som om den uppkommit genom skada. Redan här görs det klart att smärta INTE måste innebära faktisk skada.

Rehabilitering och behandling av whiplash

Smärta, som nämnts ovan, behöver inte indikera skada. Det är bara en reaktion av vårt försvarssystem för att skydda oss. Det är dock inte mindre viktigt att rehabilitera då försvarssystemets effekter inte bara innebär sensationen av smärta. Den involverar också reducerad styrka och en ökad muskelspänning vilket i sin tur kan leda till att man känner sig begränsad. Det är alltid en god idé att få din whiplash undersökt för att undvika att en skada har skett vilket kan leda till bestående men. Om ingen skada har skett på skelettet, ryggmärgen eller någon annan struktur som kräver passiv vila så är det fördelaktigt att komma igång med lätta rörelser så tidigt som möjligt. Att göra små nickningar, vridningar och tippningar av huvudet är en jättebra start vid rehabilitering av whiplash.

Sträckningar av nerverna kan ge domningar, stickningar och en brännande sensation ut i armarna. Den är oftast helt ofarlig som kan avhjälpas genom lättare rörelser som inte belastar men främjar cirkulationen i nerven. Muskler kan ha fått bristningar eller befinna sig i försvarsspänning. Vid en faktisk muskelskada är det viktigt att börja röra musklerna tidigt, när den första läkeperioden efter ca 72 timmar har passerat så kan lättare aktivering- och styrketräning introduceras. I studier ser man att muskler som inte rehabiliteras efter whiplash kan få fettinlagringar vilket försvagar muskelvävnaden och det kan leda till svaghet.

Jag kan hjälpa dig att förstå ditt problem, behandla det i samförstånd med dig och konstruera en rehabiliteringsplan som du sedan kan hjälpa dig själv med. Mitt mål är att du ska återfå kontrollen genom kunskap och verktyg där du kan hjälpa dig själv.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Tidigare har jag drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Hos mig kan du använda Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.