Strålande smärta

Klienter med strålande smärta söker dagligen hjälp hos mig. Många är oroliga över att det är en nervsmärta, oftast är inte så fallet. Vad kan det vara då? Går det att behandla och rehabilitera?

En osteopat är likvärdig till en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut/sjukgymnast. Osteopater jobbar med smärta, stelhet och värk från muskler, leder, diskar, nerver m.fl. Jag har flerårig utbildning från ett antal olika universitet inom behandling, rehabilitering, kost och träning. Som osteopat jobbar jag med flera elitklubbar, gymnasiala idrottsutbildningar och på min privata klinik. Utöver mina åtaganden så studerar jag på halvtid för att alltid fortsätta vara påläst för att ge en trygg, säker och evidensinformerad vård till mina atleter och klienter.

Boka tid

Smärta

Först behöver begreppet smärta redas ut, du kan läsa mer om det här. Kortfattat så kan smärta beskrivas som följande:

 ”An unpleasant sensory and emotional experience associated with actual or potential tissue damage, or described in terms of such damage”

–  The International Association for the Study of Pain

Citatet ovan är den befintliga beskrivningen av vad smärta är. Smärta är alltså en obehaglig sensorisk och emotionell upplevelse av faktisk- eller potentiell vävnadsskada, eller beskriven som om den uppkommit genom skada. Redan här görs det klart att smärta INTE måste innebära faktisk skada.

Strålande smärta

Strålande smärta kan delas in i neurogen- och refererad smärta. Den neurogena smärtan kommer från nervvävnaden och ger en kraftig elektrisk brännande sensation som skjuter längs nervens utbredningsområde. Den refererade smärtan, den vanligaste jag stöter på i kliniken, kan komma från vilken vävnad som helst. Det kan vara från muskler, leder, nerver, kärl, organ mm. Refererad smärta från hjärtat kan t.ex ge en kraftig obehagskänsla, domningar och pirrningar i bröstet, den vänstra skuldran, nacken och armen på samma sida. Likadant kan ländryggen och sätets muskler ge refererad smärta till ländryggen, sätet och ner i benen. Vilket är något som ofta misstas för ischias.

Strålande smärta | Kalmar Osteopati
Strålande smärta | Kalmar Osteopati

Refererad smärta

Du kan läsa mer om neurogen smärta och smärta från nerver här. Den refererade smärtan, som ofta upplevs som domnande, molande och värkande, uppstår då kroppen kommunicerar in mycket information från den irriterade vävnaden, säg höftmuskulaturen. Informationen kommer via nerver in till ryggmärgen genom elektriska impulser och kommuniceras vidare genom signalsubstanser. När det är mycket information kan ibland delar av signalsubstanserna ”rinna över” till andra kommunikationsbanor. När signalerna kommer upp till hjärnan så tror hjärnan att informationen kom från t.ex benet när den egentligen kom från höften. Behandling som syftar till att minska informationen om fara från t.ex höftmuskulaturen kommer att minska sensationen av den strålande smärtan.

Jag kan hjälpa dig att förstå ditt problem, behandla det i samförstånd med dig och konstruera en rehabiliteringsplan som du sedan kan hjälpa dig själv med. Mitt mål är att du ska återfå kontrollen genom kunskap och verktyg där du kan hjälpa dig själv.

Boka tid

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Tidigare har jag drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Hos mig kan du använda Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.