Sned kota

Ibland har jag klienter som kommer till mig med en tidigare diagnos av ”sned kota”, ”kota som ligger fel” eller en kota som ”gått ur led”. Dessa beskylls oftast för klientens rygg- eller nacksmärta. Vad betyder det, varför får man det och vad kan man göra åt det?

En osteopat är likvärdig till en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut/sjukgymnast. Osteopater jobbar med smärta, stelhet och värk från muskler, leder, diskar, nerver m.fl. Jag har flerårig utbildning från ett antal olika universitet inom behandling, rehabilitering, kost och träning. Som osteopat jobbar jag med flera elitklubbar, gymnasiala idrottsutbildningar och på min privata klinik. Utöver mina åtaganden så studerar jag på halvtid för att alltid fortsätta vara påläst för att ge en trygg, säker och evidensinformerad vård till mina atleter och klienter.

Boka tid

Kotans anatomi

En kota är en av beståndsdelarna i vår ryggrad, vi har hela 24 stycken. De är uppbyggda av en rejäl kotkropp framtill, baktill så bildas en robust benbåge som har taggutskott både bakåt åt sidorna. De som går bakåt är dem man kan känna när man trycker på ryggen, man kan även känna de tvära i nacken. Innanför bågen går vår ryggmärg där all information mellan hjärnan och kroppen flödar. Mellan kotorna så ligger kraftiga stötdämpande kuddar som kallas diskar. För att det ska kunna ske rörelse i ryggen så krävs leder mellan kotorna, varje kota har två leder mot kotan ovanför och två mot kotan nedanför. Kring kotorna så ligger en myriad av ligament som tål flera tons kraft i alla möjliga riktningar.

Myten eller sanningen om den sneda kotan

Kan en kota glida? ja det kan den. Det kallas för spondylolistes och innebär att kotbågen har fått en fraktur, spondylys, varpå kotkroppen har glidit någon millimeter framåt. Detta sker efter extremt våld och är inget som bara händer när man vaknar en morgon.

Kan en kota vara sned? En del klienter säger att de kan känna kotan mer på ena än andra sidan, det måste ju innebära att den är sned? Nej i det fallet handlar det nog snarare om att kotan inte är symmetrisk, vilket gäller för hela vår kropp. Kolla på dina händer och fingrar, de är med största sannolikhet en aning annorlunda i förhållande till varandra.

Kan då en kota vara sned? Ja det kan den, precis som nämnt ovan så kan en kota vara osymmetrisk vilket bland annat händer när man har en skolios eller scheuermanns sjukdom. Då kan kotorna bli kilformade i sidleds eller framtill vilket kan ge en puckelrygg eller vridning av ryggraden.

Sned kota, kota ur led eller kota som ligger fel | Kalmar Osteopati
Sned kota, kota ur led eller kota som ligger fel | Kalmar Osteopati

Behandling av en sned kota

Ofta kommer dessa klienter efter att ha ”rättat till” eller ”knäckt” rätt kotan igen. Kan man knäcka en kota rak? Kirurgiskt går det absolut. Genom att vrida eller trycka på ryggen? Knappast.

Men det ”knäcker” ju till? Absolut, precis som jag nämnde under ”kotans anatomi” så finns det leder mellan kotorna. Dessa innehåller ledvätska och ibland så förändras trycket i leden. Det kan kännas som att det blir orörligt, ibland är smärta inblandat och då försvarar kroppen genom att spänna musklerna runtom. Det som händer med ledtrycket vid en ”knäckning” är samma sak som händer när du öppnar en ny syltburk. Trycket i burken gör det trögt att öppna den men när du väl skruvat upp kommer ett ”poppande” ljud som i vår kropp låter som ett ”knäck” när trycket utjämnas.

Inga kotor har flyttats, som tur väl är. Våra ryggar är otroligt robusta, rent av svinstarka. Det är få saker som håller så bra som våra kroppar gör i 70-90 år med daglig användning. Visst kommer kroppen ta stryk på vägen men vi är absolut inte sköra. Tänk, kroppen hade inte placerat sin viktigast kommunikationsbana, ryggmärgen, i något som är skört och lätt kan gå sönder.

Tyvärr, eller som tur väl är, så har vi ett väldigt bra försvarssystem. Det varnar oss direkt när vi gör något som skulle kunna vara farligt för oss. Ibland så upplever det att vi är i mer fara än vad vi är och då kan smärta bestå under en lång tid. Läs gärna mer om det här. Låt mig hjälpa dig få kontroll över din problematik och lägga upp en strategi för hur du rehabiliterar vid smärta. Välkommen!

Boka tid

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Tidigare har jag drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Hos mig kan du använda Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.