Benlängdsskillnad

Det händer att jag har klienter som har fått en tidigare diagnos av benlängdsskillnad. Oftast beskylls deras benlängd den smärta de har i höft- och ländryggsparti. Vad är det, varför får man det men framförallt vad kan man göra åt det?

En osteopat är likvärdig till en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut/sjukgymnast. Osteopater jobbar med smärta, stelhet och värk från muskler, leder, diskar, nerver m.fl. Jag har flerårig utbildning från ett antal olika universitet inom behandling, rehabilitering, kost och träning. Som osteopat jobbar jag med flera elitklubbar, gymnasiala idrottsutbildningar och på min privata klinik. Utöver mina åtaganden så studerar jag på halvtid för att alltid fortsätta vara påläst för att ge en trygg, säker och evidensinformerad vård till mina atleter och klienter.

Boka tid

Benlängd

Först och främst så består ju dina ben av ett gäng olika strukturer. Det är framförallt tre ben varav ett lårben och två underben. Överbenet ansluter till bäckenet i höftregionen och möter underbenet i knäleden. Underbenen länkar samman mot fotleden nedtill. Höftleden, knäleden och fotleden stöttas upp av en myriad av starka ligament, muskler och senor. Nu vill jag att du kollar på dina händer, är de identiska? Är alla fingrar exakt lika långa, breda och raka? Med största sannolikhet så är svaret nej, precis som dina ben!

Benlängdsskillnad

Precis som jag nämnde här ovan så är vi inte symmetriska vilket gör det helt naturligt att du har olika långa ben. Det har du med största sannolikhet haft hela ditt liv. Ibland kan en naturlig benlängdsskillnad vara en bidragande faktor till smärta. Man ser t.ex att industriarbetare som har flera centimeters benlängsskillnad och står 8 timmar per dag på hårt underlag har en ökad risk för höft och ländryggssmärta. Ett enkelt sätt för att stävja den situationen är att använda sig av ett ilägg.

Ibland är benlängdsskillnaden en anpassning av kroppen för att omfördela kraft från ett överbelastat område. Anpassningen sker oftast i hela kroppen men överbelastningen kan vara i ett lokalt område. När vet man vilken som är vilken? Kan man se utifrån vad som är en faktisk benlängdsskillnad och vad som är en anpassning? Nej det går inte, det krävs en röntgenmätning för att avgöra den faktiska benlängden.

Behandling vid benlängdsskillnad

Du har kanske blivit behandlad för benlängdsskillnad och blivit bra, det är toppen! Kanske har någon ”knäckt” ditt ”sneda” bäcken eller ländrygg rätt eller tryckt på muskler som gjort att det lagt sig till rätta igen?

När kroppen upplever en potentiell fara så kommer den svara genom ett gäng försvarsmekanismer. Bland annat känner vi smärta, vi blir svagare för att inte kunna ta i så mycket att vi faktiskt skadar oss och vi får en muskelanspänning i området för att vara redo på om det uppstår någon oförutsedd rörelse eller dylikt. Spänningen från musklerna kan skapa en tryckförändring i lederna mellan bäckenet och ryggraden. Då blir det som när en ny syltburk ska öppnas, det är trögt inledningsvis men när den väl öppnas så klickar eller knäpper det till av tryckutjämningen. Inga ben har flyttats, det har bara tryckutjämnats i din ledvätska.

Benlängdsskillnad | Kalmar Osteopati
Benlängdsskillnad | Kalmar Osteopati

Tänk, det hade varit fruktansvärt om ben flyttade på sig och for runt i kroppen som de ville. Som tur är så har vi massor av ligament som tål tonvis av kraft i alla riktningar som gör att kotor och ben ligger kvar där de ska.

Men jag har ont, varför?

Du har upplevt en potentiell fara i det här området. Antingen under en lång tid eller akut. Kanske står du på en industri och jobbar långa dagar och smärtan har krupit på under en längre tid. Kanske har du trillat och slagit dig och har smärta efter det. I båda fallen så handlar det om en överbelastning, antingen med eller utan skada. Skadan i sig läker kroppen på någon vecka eller ett par månader. Smärtan däremot kan kvarstå mycket lägre än så samt att den kan vara helt oproportionerlig till skadan, om den ens finns.

Smärta är en varningssignal om POTENTIELL fara, inte skada. En skada kan innebär fara men måste inte göra det. Tänk efter, du har säkert haft ett blåmärke, skrubbsår eller rivmärke som inte gjort ont. Evolutionen har gjort att vi har ett väldigt väl fungerande försvarssystem, det är otroligt viktigt för vår överlevnad. Det varnar hellre för mycket än för lite. Tyvärr så blir det problematiskt för oss när det varnar för mycket, för länge och för saker vi inte behöver bli varnade för.

Jag kan hjälpa dig ta kontroll över din smärta, förstå din kropps reaktion och lägga upp en strategi för hur du rehabiliterar. Välkommen!

Boka tid

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Tidigare har jag drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Hos mig kan du använda Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.