Snett bäcken

En stor del av mina klienter kommer till mig med en tidigare diagnos av ett ”snett bäcken”. Vad innebär det, varför får man det och framförallt vad kan man göra åt det?

En osteopat är likvärdig till en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut/sjukgymnast. Osteopater jobbar med smärta, stelhet och värk från muskler, leder, diskar, nerver m.fl. Jag har flerårig utbildning från ett antal olika universitet inom behandling, rehabilitering, kost och träning. Som osteopat jobbar jag med flera elitklubbar, gymnasiala idrottsutbildningar och på min privata klinik. Utöver mina åtaganden så studerar jag på halvtid för att alltid fortsätta vara påläst för att ge en trygg, säker och evidensinformerad vård till mina atleter och klienter.

Boka tid

Bäckenet

Bäckenet består av tre ben, korsbenet och de två bäckenbenen. Bäckenbenen är sammanlänkade framtill genom en led som kallas symfysen. Baktill kopplar de an genom korsbenslederna till korsbenet. Kring lederna ligger en myriad av ligament i alla möjliga riktningar för att kunna absorbera kraft. Bäckenbenen och korsbenet varierar i storlek och utformning precis som alla andra kroppsdelar. Kollar du på dina händer t.ex så ser du att fingrarna från sida till sida kan vara olika långa och vrida sig åt olika håll, precis som dina bäckenben.

Myten om det sneda bäckenet

Många klienter jag har kommer med en diagnos av ett ”snett bäcken”. Ibland upplever man en snedhet som man inte kan se, ibland är man visuellt ”sned”. Läs mer om sensationen av snedhet här. Precis som jag nämnde ovan så är dina bäckenben olika stora vilket gör det helt omöjligt att säga att just ditt bäcken är snett utifrån. Snedheten är förmodligen helt naturlig.

Du har kanske varit med om någon form av trauma och snedheten uppstår som en effekt av det. Då får man komma ihåg att innan det faktiskt sker en rörelse i bäckenlederna så kommer du bryta bäckenbenen. Ledstrukturerna är betydligt tåligare än ditt ben. Inte ens efter stora bilolyckor så går bäckenlederna sönder eller flyttar på sig.

Behandling av ett ”snett” bäcken

Du har kanske blivit behandlad för ett snett bäcken och blivit bra, det är toppen! Kanske har någon ”knäckt” ditt bäcken rätt eller tryckt på muskler som gjort att det lagt sig till rätta igen?

När kroppen upplever en potentiell fara så kommer den svara genom ett gäng försvarsmekanismer. Bland annat känner vi smärta, vi blir svagare för att inte kunna ta i så mycket att vi faktiskt skadar oss och vi får en muskelanspänning i området för att vara redo på om det uppstår någon oförutsedd rörelse eller dylikt. Spänningen kan skapa en tryckförändring i lederna mellan bäckenet och ryggraden. Då blir det som när en ny syltburk ska öppnas, det är trögt inledningsvis men när den väl öppnas så klickar eller knäpper det till av tryckutjämningen. Inga ben har flyttats, det har bara tryckutjämnats i din ledvätska.

Tänk, det hade varit fruktansvärt om ben flyttade på sig och for runt i kroppen som de ville. Som tur är så har vi massor av ligament som tål tonvis av kraft i alla riktningar som gör att kotor och ben ligger kvar där de ska.

Snett bäcken | Kalmar Osteopati
Snett bäcken | Kalmar Osteopati
Tänk på en skateboardåkare som trillar lite hela tiden, deras ben skulle ju ligga lite överallt om de kunde flytta på sig…

Men jag har ont, varför?

Du har upplevt en potentiell fara i det här området. Antingen under en lång tid eller akut. Kanske står du på en industri och jobbar långa dagar och smärtan har krupit på under en längre tid. Kanske har du trillat och slagit dig och har smärta efter det. I båda fallen så handlar det om en överbelastning, antingen med eller utan skada. Skadan i sig läker kroppen på någon vecka eller ett par månader. Smärtan däremot kan kvarstå mycket lägre än så samt att den kan vara helt oproportionerlig till skadan, om den ens finns.

Smärta är en varningssignal om POTENTIELL fara, inte skada. En skada kan innebär fara men måste inte göra det. Tänk efter, du har säkert haft ett blåmärke, skrubbsår eller rivmärke som inte gjort ont. Evolutionen har gjort att vi har ett väldigt väl fungerande försvarssystem, det är otroligt viktigt för vår överlevnad. Det varnar hellre för mycket än för lite. Tyvärr så blir det problematiskt för oss när det varnar för mycket, för länge och för saker vi inte behöver bli varnade för.

Jag kan hjälpa dig ta kontroll över din smärta, förstå din kropps reaktion och lägga upp en strategi för hur du rehabiliterar. Välkommen!

Boka tid

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Tidigare har jag drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Hos mig kan du använda Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.