Snedhet och att vara sned

Jag känner mig sned, jag ser i spegeln att jag är sned eller person x har sagt till mig att jag är sned. Varför känner, ser vi eller upplevs av andra som sneda? Vad och när bör man göra något åt det?

En osteopat är likvärdig till en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut/sjukgymnast. Osteopater jobbar med smärta, stelhet och värk från muskler, leder, diskar, nerver m.fl. Jag har flerårig utbildning från ett antal olika universitet inom behandling, rehabilitering, kost och träning. Som osteopat jobbar jag med flera elitklubbar, gymnasiala idrottsutbildningar och på min privata klinik. Utöver mina åtaganden så studerar jag på halvtid för att alltid fortsätta vara påläst för att ge en trygg, säker och evidensinformerad vård till mina atleter och klienter.

Boka tid

Jag ser sned ut

”Jag ser sned ut” eller ”Person x har sagt att jag är sned”. Din snedhet kan upplevas på en uppsjö av olika sätt. En axel kan vara högre upp än den andra, ena sidan av bäckenet kan vara högre eller vridet eller så är benen kanske är olika långa. Nu vill jag att du kollar på dina handflator. Kolla på längden av fingrarna, hur de är vridna, kolla på alla linjer, valkar, nagelband mm. De kommer med största sannolikhet skilja sig från sida till sida. Precis som resten av din kropp.

Behandling ved snedhet | Kalmar Osteopati
Behandling ved snedhet | Kalmar Osteopati

Vi är inte stöpta i en perfekt form. Våra kroppar är sneda och vinda åt alla möjliga håll. Ben på ena sidan av kroppen kan vara större, mindre, vridna mm åt helt olika håll. I de flesta fall så kompenserar vår fantastiska kropp för det här. Det gör att det inte är några som helst problem för oss att fungera. Estetiskt så är det en annan fråga, vi uppskattar oftast former som är symmetriska. Din kroppen har valt att se ut på följande sätt så det krävs det oftast kirurgi för att förändra den uppfattningen.

Jag känner mig sned

Att känna sig sned är inte samma sak som att vara sned. En sensation av snedhet kan uppkomma i samband med långvarig smärta. Smärta, som du kan läsa mer om här, gör att vi förlorar vår kroppsuppfattning i det påverkade området. Information om potentiell fara konkurrerar ut information om kroppsuppfattning.

Ibland så kommer klienter som har varit på behandling hos andra terapeuter. ”Jag blev knäckt rak igen”, ”hen drog i mitt ben så att benen blev lika långa igen” mm. Då beror snedheten på en anpassning av nervsystemet. Ditt ben blev inte längre och dina kotor hoppade inte på plats igen (läs om manipulationer eller att ”knäcka” här). Nervsystemet upplevde att det behövde kompensera för att du skulle kunna fungera som bäst, eller ha som minst smärta. Därför blev vissa muskler mer aktiva, alltså spända, än andra vilket kan skapa en snedhet.

Den här typen av snedhet går oftast tillbaka igen efter behandling. Om det var en akut situation och orsaken till problemet blev löst så försvinner snedheten direkt. Annars tenderar snedheten eller sensationen av snedhet att återkomma och då är det dags för nästa behandling och så fortsätter det så.

Behandling vid snedhet

Behandling vid snedhet som uppstår på grund av nedsatt kroppskännedom löser sig oftast när rehabiliteringen för smärtan har fått göra sitt jobb. Att träna balans samtidigt som man blundar, då är kroppsuppfattningen mer aktiv, brukar vara en bra strategi för att få bukt med det.

Är vår anatomi väldigt ojämn mellan sidorna så kan det ibland skapa en ökad risk för smärta då vissa strukturer blir mer belastade än andra. I fallet av fabriksarbetare som står många timmar om dagen så kan skoilägg hjälpa vid ländryggssmärta där det finns en stor benlängdsskillnad.

Jag kan hjälpa dig förstå din snedhet, instruera och ge dig verktyg för att ta kontroll över den. Det kan ske genom behandling, rehabilitering eller bara utbildning om varför kroppen gör som den gör.

Boka tid

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Tidigare har jag drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Hos mig kan du använda Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.