Sensmärta

Sensmärta kan uppstå i alla senor i vår kropp. Vanligast är dock hälsenan, knäskålssenan och underarmens extensorsena. Sensmärta uppkommer oftast vid akut- eller kronisk överbelastning.

En osteopat är likvärdig till en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut/sjukgymnast. Osteopater jobbar med smärta, stelhet och värk från muskler, leder, diskar, nerver m.fl. Jag har flerårig utbildning från ett antal olika universitet inom behandling, rehabilitering, kost och träning. Som osteopat jobbar jag med flera elitklubbar, gymnasiala idrottsutbildningar och på min privata klinik. Utöver mina åtaganden så studerar jag på halvtid för att alltid fortsätta vara påläst för att ge en trygg, säker och evidensinformerad vård till mina atleter och klienter.

Boka tid

Varför får vi sensmärta?

Senor består av tätt packade fibrer som går i belastningsriktning för att göra senan så kraftmotståndig som möjligt. Kring fibrerna så ligger en hinna som skyddar dem mot friktion från andra vävnader. Under en akut överbelastning så kan den yttre hinnan ibland bli inflammerad som en del i läkeprocessen. Detta kan bidra till smärta.

Vid en kronisk överbelastning så har vävnaden inte hunnit återhämta sig mellan belastningarna. Den lagnings- och förstärkningsprocess, som en sena som får tid att anpassa sig ska genomgå, uteblir. Senstrukturen förändras, blir oregelbunden och vätska kan sugas in i senan vilket kan göra att den upplevs som tjock.

Sensmärta kan uppstå när nervsystemet upplever förändringarna som ett hot mot din hälsa. Ibland sker det precis i början av nedbrytningsprocessen ,eller till och med innan, eller också långt in i processen. Din sena är oftast fortfarande väldigt stark trotts smärtan.

Behandling av sensmärta | Kalmar Osteopati
Behandling av sensmärta i bland annat hälsenan | Kalmar Osteopati

Rehabilitering vid sensmärta

Sensmärta kan behandlas på en uppsjö av olika sätt. Det verkar dock finnas strategier som är bättre lämpade. Total vila verkar vara en dålig strategi likaså att fortsätta med den aktivitet som överbelastat vävnaden. Det innebär dock inte att du ska t.ex sluta springa helt om det är problematiken. Ibland räcker det med att reducera belastningen tillräckligt för att vävnaden ska hinna anpassa sig.

En strategi som återkommande visar en hel del positiva resultat är belasta vävnaden tungt men på ett sätt som nervsystemet upplever som relativt ofarligt. Det kommer öka toleransen för belastning och smärtan kommer med tiden att avta. Jag hjälper dig förstå vad som har överbelastat, hur du korrigerar din belastning och hur du rehabiliterar din sensmärta.

Boka tid

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Tidigare har jag drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Hos mig kan du använda Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.