Dry Needling/Akupunktur

Dry needling eller medicinsk akupunktur är en terapiform där en väldigt tunn nål förs in i muskelvävnad för att reducera smärta och stelhet. Hur kan behandling med nålar bidra till en reducerad smärtupplevelse?

En osteopat är likvärdig till en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut/sjukgymnast. Osteopater jobbar med smärta, stelhet och värk från muskler, leder, diskar, nerver m.fl. Jag har flerårig utbildning från ett antal olika universitet inom behandling, rehabilitering, kost och träning. Som osteopat jobbar jag med flera elitklubbar, gymnasiala idrottsutbildningar och på min privata klinik. Utöver mina åtaganden så studerar jag på halvtid för att alltid fortsätta vara påläst för att ge en trygg, säker och evidensinformerad vård till mina atleter och klienter.

Medicinsk akupunktur

Till att börja med så ska begreppen akupunktur och dry needling/medicinsk akupunktur skiljas åt. Akupunktur, som tillhör den traditionella kinesiska medicinen, bygger på energisystem som kan manipuleras med hjälp av nålar. Medicinsk akupunktur/dry needling bygger på behandling av muskelvävnad och syndrom så som triggerpunkter.

Hur kan då ett nålstick förändra smärtupplevelse? Först och främst behöver man ha en uppfattning om vad smärta är, det kan du läsa mer om här. En kort beskrivning är att smärta är en försvarsmekanism när hjärnan upplever att kroppen är utsatt för ett inre- eller yttre hot, som är helt orelaterat till skada. Detta kan vara fysiskt eller psykiskt. En del människor är genetiskt betingade att ha lättare att uppleva smärta. Personer med kronisk smärta dras oftast med ett försvarssystem som överreagerat och som inte ”stängts av”.

Dry needling och medicinsk akupunktur i Kalmar
Dry needling och medicinsk akupunktur i Kalmar

Hur kan då en nål förändra smärtupplevelse? Sensationen av nålen kommer att skapa en kavalkad av kommunikation mellan vävnaden och hjärnan. Om hjärnan upplever att vävnaden inte var lika överbelastad som den trodde kommer smärtan minska tillfälligt. Ibland är det nog för att vi ska börja röra oss mer naturligt och självbehandla oss, fysiskt och psykiskt, till välmående igen.

Fungerar det för alla?

Hade medicinsk akupunktur fungerat för alla så hade det varit ett standardverktyg i vården. Det finns forskning som indikerar att dry needling inte är bättre än placebo, eller att göra ingenting, men att vissa vårdgrupper svarar bättre på behandling. Dessa verkar vara de som har en positiv syn på behandling med nålar. Kanske har de hört gott om behandlingen eller har testat det med framgång tidigare och har därför ett stort förtroende för behandlingsformen.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Tidigare har jag drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Hos mig kan du använda Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.