Triggerpunktsbehandling/Triggerpunktsmassage

Triggerpunktsbehandling, även kallat triggerpunktsmassage, utförs genom att applicera pressur mot ömmande muskelvävnad för att uppnå en avslappning och smärtreduktion. Läs mer om behandling av triggerpunkter i Kalmar här nedan.

En osteopat är likvärdig till en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut/sjukgymnast. Osteopater jobbar med smärta, stelhet och värk från muskler, leder, diskar, nerver m.fl. Jag har flerårig utbildning från ett antal olika universitet inom behandling, rehabilitering, kost och träning. Som osteopat jobbar jag med flera elitklubbar, gymnasiala idrottsutbildningar och på min privata klinik. Utöver mina åtaganden så studerar jag på halvtid för att alltid fortsätta vara påläst för att ge en trygg, säker och evidensinformerad vård till mina atleter och klienter.

Boka tid

Triggerpunkter

Triggerpunkter faller under kategorin av syndrom, vad det innebär är att vi fortfarande inte vet exakt vad en triggerpunkt är. Karaktärsdraget brukar vara ömhet i muskeln som ibland har en strålande, molande, djup värk som kan sprida sig långt från den faktiska muskeln. Teorier om vad en triggerpunkt är finns det däremot gott om, några av dessa har visst stöd av evidens. I muskelvävnaden så verkar det som att det, på grund av långvarig- eller akut spänning, kan uppstå en kemisk reaktion som gör att en del muskelfibrer förblir sammandragna. Problemet är att det inte alltid ger smärta och att smärta kan uppstå utan att dessa sammandragningar existerar i muskeln.

Triggerpunktsbehandling/Triggerpunktsmassage i Kalmar
Triggerpunktsbehandling/Triggerpunktsmassage av triggerpunkter i Kalmar

En annan teori, med bättre underbygd evidens, är att på grund av en akut eller kronisk överbelastning så reagerar nervsystemet, som försöker försvara oss, med att projicera smärta och spänna muskler i den här regionen. Detta för att göra oss mer medvetna om att om du fortsätter med den här aktiviteten så kan skada uppstå. Läs mer om smärta här.

Behandling av triggerpunkter

När vi applicerar tryck på en ”triggerpunkt”, alltså genom triggerpunktsbehandling/triggerpunktsmassage, så skickas massor av signaler från vävnaden upp till hjärnan. Inledningsvis så förvärras smärtan lokalt och strålning från området kan även ske då hjärnan tror att faran ökar. Successivt så förstår hjärnan att det inte är någon fara och att ingen skada är skedd och då minskar smärtan.

Effekten av en pressur behandling kan hålla i sig olika länge för olika individer, det finns ett flertal parametrar som bidrar till att orsaka och bibehålla triggerpunkter. Mitt jobb är att hjälpa dig förstå din smärta, hitta strategier för att förebygga, avlasta och rehabilitera.

Boka tid

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Tidigare har jag drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Hos mig kan du använda Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.