Låsning i bröstryggen

Låsning i bröstryggen är en vanligt förekommande orsak till att mina klienter kontaktar mig. Känslan av att det ”låst” sig kan uppstå på grund av ett flertal olika anledningar. Vanligtvis kan en kombination av egenhjälp och behandling, genom bland annat att manipulera, alltså ”knäcka”, snabbt avhjälpa problematiken.

En osteopat är likvärdig till en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut/sjukgymnast. Osteopater jobbar med smärta, stelhet och värk från muskler, leder, diskar, nerver m.fl. Jag har flerårig utbildning från ett antal olika universitet inom behandling, rehabilitering, kost och träning. Som osteopat jobbar jag med flera elitklubbar, gymnasiala idrottsutbildningar och på min privata klinik. Utöver mina åtaganden så studerar jag på halvtid för att alltid fortsätta vara påläst för att ge en trygg, säker och evidensinformerad vård till mina atleter och klienter.

Boka tid

Bröstryggens anatomi

Vår bröstrygg består av ett flertal olika strukturer. Allt från kotor, revben, muskler, nerver, ligament och kärl till leder. Samtliga kan akut, och kroniskt, bidra till sensationen av smärta i bröstryggen. Det innebär inte att något per definition är skadat eller fel i bröstryggen. Läs mitt inlägg om smärta för att få en bättre bild av varför smärta och skada inte är samma sak.

Efter att ha utfört en aktivitet du inte är van vid, t.ex legat i en underlig ställning under en natt på soffan eller efter en lång resa så kan det uppstå en överbelastning av lederna. Detta kan ske i lederna mellan kotorna eller mellan kotorna och revbenen. Överbelastningen innebär inte skada, men smärta kan uppstå för att varna dig om att om du skulle fortsätta sova på soffan så kanske det potentiellt skulle kunna uppkomma en skada. Sensationen kan bli att det känns låst och smärtsamt i ryggen, ibland kan det till och med kännas som att det är svårt att ta djupa andetag.

Låsning i bröstryggen | Kalmar Osteopati
Låsning i bröstryggen | Kalmar Osteopati

Vad kan man göra med en låsning i bröstryggen?

När en låsning i bröstryggen uppstår, efter att området blivit överbelastat, kommer kroppen att försöka försvara sig. Låsning bör vara ”låsning” då det faktiskt inte är något som är låst. Kroppen kommer säga till dig att sluta t.ex sova på soffan genom att signalera med smärta. Den kommer även slå av på muskelstyrkan för att du inte ska kunna ta i så mycket att du potentiellt kan skada dig och sen kommer den slå på en muskelspänning för att vara redo om det uppstår något oförutsett. Muskelspänningen i sig kan leda till en molande, värkande och diffus sensation i området kring låsningen. Själva leden kan antingen bli ihoptryckt eller i sär dragen vilket skapar en tryckförändring i leden. Det kan då kännas stelt och ibland blir det en nypande och huggande smärta kring leden.

Rent behandlingsmässigt så kan jämna ut trycket i ledvätskan när det sker en låsning i bröstryggen genom att ”knäcka” i leden. Läs mer om manipulationsbehandling, alltså att ”knäcka” här. Det kan ibland räcka för att kroppen ska tycka att det inte längre är ett problem. Ibland sker ingen tryckförändring och då kommer det inte heller att knäcka till när man manipulerar. Då kan man testa att mobilisera istället, det innebär att man försöker skapa upprepade rörelser i leden. Man kan tänka sig att det är som en ledmassage. Ibland bidrar det till kroppen känner att ”okej det här var ju inte så farligt som jag trodde från början” och då lugnar sig försvaret och smärtan går ner. Utöver det så kan man massera eller trycka på musklerna för att hjälpa kroppen slappna av och sluta försvara sig. Allt detta kan jag hjälpa dig med.

Boka tid

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Tidigare har jag drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Hos mig kan du använda Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.