Knäcka nacke- eller rygg i Kalmar

Vad innebär det ”knäckande” ljudet som uppstår vid en ledmanipulation och när kan det vara en bra idé att bli ”knäckt”?

En osteopat är likvärdig till en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut/sjukgymnast. Osteopater jobbar med smärta, stelhet och värk från muskler, leder, diskar, nerver m.fl. Jag har flerårig utbildning från ett antal olika universitet inom behandling, rehabilitering, kost och träning. Som osteopat jobbar jag med flera elitklubbar, gymnasiala idrottsutbildningar och på min privata klinik. Utöver mina åtaganden så studerar jag på halvtid för att alltid fortsätta vara påläst för att ge en trygg, säker och evidensinformerad vård till mina atleter och klienter.

Boka tid

Ryggens strukturer

Våra ryggar består av en samling strukturer. Dess bas är våra ryggradskotor vilka är 24 till antalet. Kotorna stabiliseras av ett stort antal ligament och stödjevävnad. Mellan dessa kotor finner vi diskarna, ibland skapar dess smärta vid diskbråck eller buktning. Utöver diskarna så finner vi även leder som länkar de olika kotorna samman. Dessa kallas för zygapofysealleder och består av en ledkapsel innehållande vätska. Kring lederna och resterande del av ryggen så har i ett stort antal muskler och stödjevävnad.

”Knäckande”/Kavitering

De ”knäckande” ljud som kan uppstå i bl.a fingerleder eller i ryggen kallas för kavitering. En kavitering innebär en tryckförändring i ledvätskan efter en manipulation av leden. Har leden befunnit sig i ett läge där trycket har förändrats så kan man uppleva stelhet. En manipulation kan då förändra tryckupplevelsen vilket gör att vi upplever mindre stelhet, ibland så uppkommer ett ”knäckande” ljud. Det knäckande ljudet kommer när vakuumbubblor i leden förändras.

Behandling genom att knäcka

När en tryckförändring har uppstått tillsammans med muskelförsvar som vid en ”låsning” i ryggen, även kallat ryggskott, så kan manipulation av ledvätskan vara en del av en framgångsrik behandling. Effekten av att knäcka är dock kortvarig och inte del av en långsiktig lösning. Orsaken till tryckförändringen samt bibehållande faktorer måste utredas för att ge ett varaktigt resultat.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Tidigare har jag drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Hos mig kan du använda Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.