Smärta | Smärtrehabilitering i Kalmar

Smärta

Smärta är komplext, så komplext att vi ännu inte förstår hela vidden av vad det är och hur det fungerar. Det innebär att behandling av smärta inte alltid är lätt. Men med den kunskap som finns kommer man väldigt långt.

 ”An unpleasant sensory and emotional experience associated with actual or potential tissue damage, or described in terms of such damage”

–  The International Association for the Study of Pain

Citatet ovan är den befintliga beskrivningen av vad smärta är. Smärta är alltså en obehaglig sensorisk och emotionell upplevelse av faktisk- eller potentiell vävnadsskada, eller beskriven som om den uppkommit genom skada. Redan här görs det klart att smärta INTE måste innebära faktisk skada.

En osteopat är likvärdig till en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut/sjukgymnast. Osteopater jobbar med smärta, stelhet och värk från muskler, leder, diskar, nerver m.fl. Jag har flerårig utbildning från ett antal olika universitet inom behandling, rehabilitering, kost och träning. Som osteopat jobbar jag med flera elitklubbar, gymnasiala idrottsutbildningar och på min privata klinik. Utöver mina åtaganden så studerar jag på halvtid för att alltid fortsätta vara påläst för att ge en trygg, säker och evidensinformerad vård till mina atleter och klienter.

Så vad är smärta?

Har du någon gång vaknat upp och haft ett blåmärke eller sår på kroppen, som inte är smärtsamt, som du inte har en aning om när du fick? När du tar på det så kanske det ömmar men annars är det helt smärtfritt. Du är skadad men smärtfri…

Har du, likt mig själv, råkat sparka in i ett tv-bord, stol, matbord eller dylikt och upplevt en fruktansvärd smärta i foten, knät eller armbågen men några minuter senare så har smärtan varit som bortblåst? Otrolig smärta men utan skada…

Sedan har du med största sannolikhet, precis som jag, skadat dig och faktiskt upplevt smärta. Men hade alla upplevt din, och min, skada som lika smärtsam? Varför reagerar vi olika på smärta?

Så vad är smärta och varför upplevs den annorlunda beroende på vem som upplever den? Smärta är en varningssignal. Simpelt, smärta är en varning om att du är i fara. Fast inte så simpelt i alla fall…

Akut till kronisk smärta

Så hypotetiskt, jag har skadat ryggen. Inledningsvis så kommer min hjärna leta efter liknande händelser för att utvärdera hur farlig skadan i ryggen är. Säg att jag aldrig har skadat ryggen tidigare och är stark, ung och vältränad. Då finns en sannolikhet att jag inte kommer uppleva särskilt mycket smärta.

Tvärtom, jag har haft 3 diskbråck, varit sjukskriven i flera år och är helt beroende av att min rygg blir bättre för att jag ska komma tillbaka till arbetet. Smärtan kommer sannolikt vara betydligt mer påtaglig! Hjärnan har nu en referens till gamla skador, den vet hur farligt det skulle kunna vara. Tidigare smärta = Mer smärta.

Akut smärta

Den unga vältränade människan har god fysik, bra sömn, goda kostvanor, bra erfarenheter av att smärta går över, en stöttande familj/omgivning och är allmänt lycklig i livet. Även om skadan i sig är en fara så är omständigheterna bra och sannolikheten för att hjärnan ska känna sig hotad är låg. Mindre fara = Mindre smärta.

Personen med de 3 diskbråcken sover dock dåligt, äter skräpmat, bor ensam och har kämpat med sina diskbråck de senaste åren. Personen har sökt hjälp och fått se magnetröntgenbilder på hur trasig denne är. Dålig sömn signalerar fara, dålig kost signalerar fara, ensamhet signalerar fara, magnetröntgenbilder signalerar fara och att få höra att man är trasig signalerar fara. Mer fara = Mer smärta.

Den unga personen fortsätter att vara aktiv, vilket signalerar för kroppen att läka och ger förtroende för hur mycket belastning den skadade vävnaden tål under sin läkning. Personen är fortfarande skadad men smärtan har gått över. De fåtalet gånger smärtan känns av, då hen har belastat sig väldigt hårt, så tar personen några minuter till att sätta sig och slappna av samt andas. Hen vet att djup, lugn andning och avslappning minskar smärtan. Mindre spänning = Mindre smärta.

Personen med de 3 diskbråcken har fått rekommendationen att vila och ta smärtstillande. Hen har också fått övningar på ett papper men dessa gör alldeles för ont att göra. Varje gång hen ska resa sig eller lyfta något så spänner sig personen och smärtans intensitet ökar. Mer spänning = Mer smärta.

Den unga personen känner av lite smärta under tiden hen gör knäböj. Hen sänker vikten på stången till det inte gör ont och ökar successivt vikten under några veckor tills det inte längre smärtar på den gamla vikten. Den unga är nu helt smärtfri och färdigläkt, den möjliga muskelskadan tog ca 8 veckor att bli av med helt.

Kronisk smärta

Smärtan hos personen med 3 diskbråck har för länge sedan passerat 3 månader vilket gör att den nu klassas som kronisk. Smärtan uppstår nu genom endast beröring och vid rörelser som inte tidigare var smärtsamma. Blotta tanken på rörelse gör ont. Smärtan som tidigare bara var i mitten av ryggen är nu över hela nedre delen av ryggen och strålar ibland ner mot benen.

Hen med de 3 diskbråcken undviker alla lyft då bara blotta tanken på det gör att ryggen smärtar. Personen ser dock hopp i slutet av tunneln, en ny magnetröntgen är gjord och i och med att smärtan är kvar så måste något var väldigt trasigt. Svaret visar dock att diskbråcken, som kom för över 10 år sedan, är läkta för länge sedan. Smärta från diskbråck håller i sig i snitt 1-3 månader och läketiden är ca 9 månader till 1,5 år. Nu finns bara vanliga åldersförändringar, inget som kan förklara varför det gör så j*vla ont.

Varför blir smärta kronisk?

Smärta är som vi nämnde ovan en varningssignal, men varför fortsätter den att varna trotts att faran är över sedan länge? Sensorerna som sänder information till hjärnan som kan uppfattas som fara kallas för nociceptorer. Dessa skicka signaler till ryggmärgen som, om signalen är tillräckligt stark, skickar signalerna vidare till hjärnan. Hjärnan tar emot signalerna om allt som händer i kroppen och processar dem. Tycker hjärnan att det verkar som fara så upplever vi smärta. Hjärnan och ryggmärgen gör det lättare för signalerna från nociceptorerna att komma upp till hjärnan så att den kan varna för fara lättare. Även nociceptorerna blir bättre/får lättare att uppfatta fara. Ju längre tid fara finns ju lättare blir det att uppleva den.

Skadan läker och signalerna om fara borde minska. Men nu kommer det signaler om fara från dålig sömn, dålig kost, ensamhet, rädsla, spänning, stress mm. Nociceptorerna är nu så känsliga, och hjärnan så mottaglig, att vanlig beröring, värme, kyla, vibrationer mm upplevs som fara. Ditt varningssystem är alltså väldigt överaktivt, i ett desperat försöka att försöka försvara dig.

Vad kan man göra när smärta är kronisk?

Det handlar om att avaktivera de överaktiva försvarssystemen. Associationer mellan rörelser, beröring och fara behöver brytas. Bidragande faktorer till fara så som dålig sömn, ohälsosam kost, ensamhet, rädsla, spänning och stress bör förändras. Jag kan guida dig igenom processen och hjälpa dig förstå din problematik.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Jag har tidigare drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Jag tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.