Huvudvärk från käken | Kalmar Osteopati

Huvudvärk från käken

Ett flertal olika strukturer, däribland muskler och käkleder, kan ge huvudvärk från käken. Vad är det, varför får man det och vad kan man göra åt det?

Boka tid

Käkens strukturer

Käken utgörs av en övre och en undre del. Den övre är en del av kraniumet och är immobil, den nedre däremot är rörlig genom de två leder som finns precis framför vår hörselgång. Sätter man ett finger precis vid hörselgången och gapar så kan man känna rörelsen i leden. Spännande, på utsidan, över under- och överkäke finns en muskel vid namn m. masseter. Tillsammans med m. temporalis, som är en muskel som spänner över hela sidan av kraniumet och sedan fäster in på underkäken, så jobbar m. masseter genom att bita ihop när vi tuggar. För att bl.a justera käkens position, i sidled och fram samt bak, så har vi två djupa käkmuskler. Käken öppnas till viss del av muskler som löper längs halsen och gravitationen.

Vår käkes två leder är väldigt rörliga i den bemärkelsen att den kan glida framåt, bakåt, i sidleds och ”rulla”. För att alla rörelser ska tillåtas så finns bl.a en liten disk baktill i leden och kapseln är ganska löst anspänd.

Migrän | Kalmar Osteopati
Huvudvärk från käken | Kalmar Osteopati

Boka tid

Huvudvärk från käken

Vid stress så kommer vi bita ihop käkarna då det aktiverar hjärnan mer. Det gör oss mer alerta och möjligheten att lösa problem förbättras. Hjärnan använder även det här systemet under sömn där vi några gånger per natt tuggar och biter ihop för att hjärnan ska kunna vakna till och kolla så att allt är okej. Den här funktionen kan tyvärr gå över styr och leda till att man biter ihop konstant vaken som sovandes. Det leder ibland till att muskulaturen kring käken eller ledytorna i leden blir överbelastade. Dessa strukturer är kopplade med samma nerver som ansvarar för känseln kring vårt huvud och ibland så misstolkar hjärnan signalerna och vi får huvudvärk från käken.

Vad kan man göra?

Att adressera den underliggande orsaken till att du biter ihop med käkarna är ett bra första steg. Ibland har man gått igenom en stressig period med mycket bitande. Sen lägger sig stressen men bitandet består vilket i sin tur leder till stress. Då kan jag hjälpa dig att återfå kontrollen och reducera stressen. Läs mer om smärta här.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Jag har tidigare drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Jag tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.