Hälsmärta | Plantar Fasciit | Kalmar Osteopati

Hälsmärta | Plantar Fasciit

Plantar fasciit är en molande djup värk under foten i närheten av hälen. Vad är det, varför får man det och vad kan man göra åt det?

Boka tid

Vad är plantar fasciit och varför får man det?

Plantar fasciit är en inflammation och degeneration process i fotvalvets sena. Senan sträcker sig från tårnas leder samt senor och fäster sedan in i hälbenet. Senan är otroligt stark och fungerar som en stabilisator till vårt fotval. Den har även en fjädrande funktion som leder och fördelar kraften från när foten tar kontakt med t.ex marken. Smärtan som uppstår vid plantar fasciit är oftast djup & molande. I början är den oftast bara närvarande i början av aktivitet eller på morgonen men kan sedan vara mer eller minera konstant.

Som alla andra senor i kroppen så behöver den mer tid än t.ex en muskel att anpassa sig efter belastning. Det betyder att om du nyligen börjat springa, hoppa eller jobba mer stående så kan belastningen överstiga vad senan klarar. När den gör det så uppstår en inflammation, vilket är kroppens reparationssystem, och kroppen anpassar sig. Fortsätter du att överbelasta senan så hinner inte inflammationen läka senan och den börjar istället brytas ned, förändras och ansamla vätska. Ibland leder det till smärta under foten i hälregionen.

Plantar Fasciit | Kalmar Osteopati
Plantar Fasciit | Kalmar Osteopati

Boka tid

Vad ska man göra åt plantar fasciit?

Först är det relevant att skära ner på den aktiviteten som belastat senan i första fallet. Sen är nästa steg att anpassa senan efter den belastningen. Det låter kanske underligt att byta en belastning mot en annan men det är rimligt när man förstår hur senor utvecklas. En sena är byggd för att ta upp mycket kraft, gärna under en längre period i förhållande till t.ex löpning. Det betyder att, t.ex vadpressar med en handduk under tårna, där du håller senan spänd under 10-45 sekunder och upprepar många gånger utvecklar senan utan att överbelasta den. Vill du veta mer och få hjälp med din problematik så är du välkommen till mig!

Läs mer om smärta här.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Jag har tidigare drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Jag tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.