Benhinneinflammation | Kalmar Osteopati

Benhinneinflammation | Kalmar Osteopati

Benhinneinflammation bidrar oftast till en molande och djup smärta vid aktivitet i underbenets insida. Vad är det, varför får man det och vad kan man göra åt det?

Boka tid

Vad är benhinneinflammation och varför får man det?

Precis som namnet anger så verkar smärtan från benhinneinflammation komma från en inflammation i benhinnan. Benhinnan är den hinna, med bland annat nerver och kär,l som kapslar in alla ben i kroppen. Mot hinnan så fäster en uppsjö av olika strukturer i kroppen, däribland senor från muskler. Senan överför kraften som muskeln inte absorberar och den överblivna kraften hamnar i bland annat benhinnan. I vanliga fall så hanterar kroppen detta utmärkt. Vid en ökad belastning som benhinnan inte är van vid så hinner ibland inte hinnan anpassa sig och eventuella problem uppstår.

När man pratar om benhinneinflammation så brukar man hänvisa till problematiken som uppstår på underbenets insida och drabbar mellan 6-35% av alla idrottare som springer eller hoppar. När belastningen ökar och musklerna och senorna på baksidan av underbenet inte klarar av att absorbera kraften så får benhinnorna ta upp större mängd kraft. Vid upprepning av processen så hinner inte hinnan anpassa sig och bryts ner mer än den hinner bygga upp sig själv och en kronisk inflammation uppstår. Får detta fortgå under en längre period så kan frakturer som kallas stressfrakturer uppstå i underbenet.

Hopparknä | Kalmar Osteopati
Benhinneinflammation | Kalmar Osteopati

Boka tid

Vad kan man göra åt benhinneinflammation?

Först handlar det om att identifiera vad det var som ledde fram till överbelastningen. Ändrades träningsbelastningen, materialet, underlaget mm? Från den utgångspunkten kan man modifiera tidigare nämnda faktorer. Vanligtvis så krävs en period av vila från hopp, löpning och liknande aktiviteter för att kroppen ska hinna återhämta sig. Det är helt okej att fortsätta träna annat men med mindre belastning som t.ex cykling.

När symptomen har lugnat ner sig så gäller det att progressivt anpassa muskler, senor och benhinnor efter den eftersträvade aktiviteten. En god generell styrka i underkroppen, tillsammans med fokus på vadens djupa muskulatur på baksidan samt de stora vadmusklerna, brukar leda till att kroppen är bättre anpassad att klara av den önskade träningsformen.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut. Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Jag har tidigare drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Jag tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.