Artos | Behandling & Rehabilitering

Artros kommer oftast smygande under en längre period. Den är molande, djup smärta som ofast medför stor stelhet, något som oftast känns av på morgonen. Vad är artros, varför får man det och vad kan man göra åt det?

Boka tid

Artros

Artros är en degeneration av ledytorna i en led. Det kan ske vart som helst i kroppen men är vanligast fingrarnas leder, höfter, knän eller lederna i fötterna. Förutom ledytorna så innefattas en förändring av hela leden och dess ytor. Artros finns i två olika former, den primära formen är oftast dubbelsidig, det vill säga att det sker i t.ex båda händerna. Den primära typen debutera oftast med ålder. Den sekundära typen uppkommer efter ett trauma eller t.ex en operation av leden och kan då vara ensidig.

Artros gör att ledytorna blir mjukare och mer elastiska. Den stötdämpande vätskan i ledenytorna minskar. Det kan även vara en låggradig inflammation i ledvätskan som skapar svullnad. Små benuttskott kommer att bildas för att skydda leden. Det kommer leda till en minskad rörelse i leden. Svullnad, minskad rörlighet och svaghet är oftast de parametrar tillsammans med sömn, kost, rörelse, mental hälsa mm som bidrar till smärta i och kring leden.

Artros | Kalmar Osteopati
Artros | Kalmar Osteopati

Boka tid

Vad kan man göra åt Artros?

Just nu finns inget ”botemedel” mot artros. Smärtan kring leden går dock att behandla och rehabilitera. Fysisk träning med fokus på styrka och god rörlighet kring leden tillsammans med KBT (Kognitiv Beteendeterapi), sömn, kost mm har visat sig ha goda resultat på smärtan och funktionen kring leden.

Muskelsmärta kring leden ifråga är vanligt och något jag absolut kan hjälpa dig med förutom rekommendation gällande rehabilitering, träning, kost mm.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut. Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Jag har tidigare drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Jag tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.