Diskbråck | Kalmar Osteopati

Diskbråck | Kalmar Osteopati

Diskbråck eller diskbuktning innebär skadan som uppkommer när delar av diskens yttre hölje går sönder. Vad betyder det, varför får man det och vad kan man göra åt det?

En osteopat är likvärdig till en kiropraktor, naprapat eller specialutbildad fysioterapeut/sjukgymnast. Osteopater jobbar med smärta, stelhet och värk från muskler, leder, diskar, nerver m.fl. Jag har flerårig utbildning från ett antal olika universitet inom behandling, rehabilitering, kost och träning. Som osteopat jobbar jag med flera elitklubbar, gymnasiala idrottsutbildningar och på min privata klinik. Utöver mina åtaganden så studerar jag på halvtid för att alltid fortsätta vara påläst för att ge en trygg, säker och evidensinformerad vård till mina atleter och klienter.

 

Boka tid

Diskbråck & Diskbuktning

Mellan kotorna i ryggraden så har vi stötdämpande och ledande diskar. Dessa består av ett kraftigt lager ligamentsvävnad som omger en mjukare inre massa. Disken består i unga år av mycket vätska vilket gör den extra stötdämpande, med åren reduceras mängden vätska. Våra diskar klara ofantligt stor mängd kraft men som alla andra vävnader i kroppen så kan de överbelastas, påverkas av sjukdom eller vara genetiskt svagare. Smärta från diskbråck kommer oftast smygande över en längre period men kan förstärkas genom t.ex ett lyft när smärtan tilltar kraftigt.

Ligamenten i disken går i alla möjliga riktningar för att se till att disken är så tålig som möjligt. Beroende på vilka fibrer som är skadade eller sträckta så kan smärtan uppkomma i olika positioner. Ibland kan delar av den inre massan tränga ut genom det yttre höljet. Denna kan då, genom inflammatoriska ämnen, påverka nerven vilket kan ge symptom som domningar, stickningar, brännande-, skjutande- eller elektrisk smärta. Vanligtvis upplevs detta i t.ex benet eller ut i armen. Den inre massan kan dessutom ibland tränga ut så mycket att den mekaniskt trycker direkt på nerven. Då kan det uppstå muskelsvaghet, totalt eller delvis känselbortfall och avsaknad av reflexer.

Ischias | Kalmar Osteopati
Diskbråck | Kalmar Osteopati

Boka tid

Vad kan man göra?

Ett diskbråck behöver dock inte innebära varken smärta  strålningar eller muskelsvaghet. I en stor röntgenstudie så såg man att 20-83%, beroende på ålder, hade något problem med sina diskar. 10-81% hade diskbuktning, 3-63% diskbråck och 6-56% hade bristningar i diskarna. Samtliga individer i studien hade inga som helst problem med smärta, strålningar eller muskelbortfall.

Ett diskbråck har en läkningsintervall på mellan 9-15 månader. I flera studier så har man sett att många diskar där bråck har skett, ibland där delar av kärnan pressats ut, läker ut helt naturligt på egen hand. Men ibland så känner man smärta, strålning och muskelsvaghet. Då är det viktigt att jobba med cirkulationen i den påverkade nerven och kroppsuppfattningen i framförallt ländryggen.

Personer som har en hög livskvalité har nästa alltid mindre ont. Bra sömn, kost, träning/aktivitet, privat- och arbetsliv är en av nycklarna till att reducera risken för bland annat smärta. Smärta är, om inte lika mycket, en kognitiv reaktion framför en faktisk skada. Men ibland behöver man hjälp när smärtan väl är på plats och då hjälper jag dig gärna. Vi behandlar strukturerna och funktionen kring diskbråcket för att minska belastningen och för att stärka din kroppsuppfattning.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut. Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Jag har tidigare drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Jag tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.