Migrän | Kalmar Osteopati

Migrän | Kalmar Osteopati

Migrän är en primär huvudvärkstyp som oftast är ensidig, pulserande och av medel- till hög intensitet. Vad är det, varför får man det och vad kan man göra åt det?

Boka tid

Migrän

Drygt 75% av de som påverkas av migrän är kvinnor, av samtliga har ca 70% en förälder med sjukdomen. I ung ålder är pojkar mer drabbade men kring puberteten så ökar mängden drabbade flickor. Migrän är en kronisk sjukdom som går i skov, det innebär att det kan vara perioder av anfall som sedan avgränsas av långa perioder utan. Migränanfall är oftast ensidig med en pulserande medel- till intensiv smärta som förvärras av aktivitet. Ett anfall kan vara mellan 4-72 timmar. 20% av de med migrän har aurafenomen som kan dyka upp ca 1 timma innan, i samband eller efter ett anfallet. Migränanfallet kan förutom huvudvärk innefatta yrsel, illamående, syn-, hörsel-, känsel- och motoriska bortfall/förändringar.

Migrän | Kalmar Osteopati
Migrän | Kalmar Osteopati

Boka tid

Vad är migrän?

Migrän är ännu av delvis okänt ursprung. Tidigare teorier har berört blodkärlen kring hjärnan och kraniet då huvudvärken är pulserande. Rådande teorier berör en överkänslighet för stimuli i den grå massan i hjärnan. Vid en attack så börjar en elektrisk laddning i occipital loben, den bakre loben i hjärnan, vilket skulle kunna vara orsaken till att aurafenomen oftast kommer innan ett anfall. När den elektriska impulsen rör sig vidare över hjärnan kommer den aktivera en nervknuta, med en nerv av sammanlagt 3 grenar, som kallas Trigeminus som ansvarar för större delen av vår känsel i ansiktet och kring dess strukturer. Impulsen gör att nerven utsöndrar ämnen som kan stimulera smärta. Migrän är otroligt komplext och texten ovan är en kraftig förenkling.

Vad kan man göra åt migrän?

Migrän går inte att bota i nuläget, det finns däremot mycket du kan göra för att förebygga ett anfall. Att minska på alla stressorer i din vardag är ett bra första steg, se till att du har en bra sömn, äter bra, rör på dig samt har en låg stressnivå på jobb och i privatliv. En annan stressor är smärta, något jag kan hjälpa dig med. Smärta från axlarna och nacken kan vara en bidragande orsak till att ett migränanfall inleds. En god kroppsuppfattning, styrka och förtroende för nacke och axlar bäddar för mindre anfall.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut. Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Jag har tidigare drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Jag tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.