Huvudvärk | Kalmar Osteopati

Huvudvärk | Behandling & Rehabilitering | Kalmar Osteopati

Drygt 90% av världens befolkning kommer någon gång under sin livstid uppleva huvudvärk. Huvudvärk finns i många olika former så som spänningshuvudvärk, migrän och klusterhuvudvärk. Vad är det, varför får man det och vad kan man göra åt det?

Boka tid

Huvudvärk

Huvudvärk delas upp i två olika kategorier, primär- och sekundär huvudvärk. Primär huvudvärk är en huvudvärk som inte är ett symptom från en annan sjukdom, så som t.ex migrän, spänningshuvudvärk och klusterhuvudvärk. Sekundär huvudvärk är då orsakad av en annan typ av sjukdom som sedan leder till huvudvärk. En individ kan lida av flera olika former av huvudvärk samtidigt.

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk är en typ av huvudvärk som oftast är dubbelsidig, värken är ofta av låg- eller medelintensitet och av en bandliknande och tryckande karaktär. Det kan dock variera mellan individer. Det finns studier som påvisar att spänningshuvudvärk skulle vara av en neurologisk orsak. Teorierna lyder som följande, individer med spänningshuvudvärk har en överkänslighet för stimuli relaterat till sensorisk kring kraniet och de muskler som finns i närområdet.

Huvudvärk | Kalmar Osteopati
Huvudvärk | Kalmar Osteopati

Boka tid

Migrän

Migrän skiljer sig från spänningshuvudvärk främst genom att värken är bultande och huggande. Oftast är den ensidig men ca 40% av de med migrän kan uppleva smärta på båda sidorna. 25% av de med migrän upplever illamående, yrsel, känslighet för kraftiga ljud och ljus samt auror. Migrän är 3 gånger vanligare hos kvinnor och verkar vara genetisk betingad.

Klusterhuvudvärk

Klusterhuvudvärk är en ensidig kraftig smärta i tinningen och bakom ögat som kan hålla i sig i minuter eller timmar. huvudvärken kommer i skov från dagar till flera månader. Personer med klusterhuvudvärk får oftast en ökad produktion av tårvätska och snor under sina attacker. Det är vanligast att män i åldersspannet 30-40 drabbas av den här typen av huvudvärk.

Huvudvärk från käken

Huvudvärken kan komma från leden eller dess strukturer samt muskulaturen kring käken och över tinningen. Smärta från muskulaturen är ofta molande och ensidig kring tinningen och förvärras av att bita ihop eller tugga.

Sinus-/Bihålehuvudvärk

Vid inflammerade bihålor kan huvudvärk i övre- och mellan ansiktet framträda, det förekommer även värk bakom ögonen, i öronen, i tänder och käke. Det är en djup, molande och icke-pulserande smärta.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut. Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Jag har tidigare drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Jag tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.