Knäsmärta från fettkudden | Kalmar Osteopati

Knäsmärta från fettkudden | Kalmar Osteopati

Knäsmärta från fettkudden känns oftast längs undersidan av knät. Vanligast är att känna av det efter en tids sittandes på knä eller efter långa stunder av böjning i knät. Vad är det, varför får man det och vad kan man göra åt det?

Boka tid

Fettkudde i knät (Hoffas fat pad)

Fettkudden i är precis vad det låter som, alltså en kudde av fett. Den finns mellan underbenet och knäskålen och sträcker sig bak in i knäleden. När vi böjer knät åker fettkudden inåt i leden och när vi sträcker kommer den utåt igen. Uppgiften för fettkudden är fortfarande inte helt fastslagen. Den kan ha en bidragande biomekanisk effekt, den verkar påverka hur knäskålen rör sig när vi böjer och sträcker knät, tillsammans med att den är en reservoar till celler som kan stötta ben- och brosktillverkning.

Hopparknä | Kalmar Osteopati
Knäsmärta från fettkudden | Kalmar Osteopati

Boka tid

Knäsmärta från fettkudden

Får fettkudden kompression utifrån eller skadas vid en knäoperation kan den bli inflammerad vilket leder till svullnad och i vissa fall smärta. Inflammationen kan sprida sig till knäleden och skapa en stor svullnad kring hela knät. Smärtan från fettkudden ligger oftast i underkant av knät och kan sprida sig ut mot sidorna av knät.

Rehabilitering & behandling vid knäsmärta från fettkudden

Det första steget blir att begränsa orsaken till att fettkudden blir irriterad. Ska du sitta på knä så kan det vara lämpligt att ha ordentliga knäskydd och att undvika långa perioder där. Det finns tekniker där man kan tejpa kring knät för att avlasta fettkudden. Vidare är det viktigt att möjliggöra bra rörelse i knäleden för att låta fettkudden röra sig fritt. Det tillsammans med en god styrka och kroppsuppfattning kring knät kan ge ett gott resultat. Vid kraftig ärrvävnad så kan en operation vara nödvändig.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut. Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Jag har tidigare drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Jag tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.