Tennisarmbåge | Kalmar Osteopati

Tennisarmbåge | Kalmar Osteopati

Tennisarmbåge är inte ett exklusivt fenomen för just tennisspelare utan kan drabba vem som helst och karakteriseras av smärta vid armbågens utsida och i ovansidan av underarmen. Vad är det? Varför får man det? Vad kan man göra för att behandla det?

Boka tid

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge eller Lateral Epicondyalgi/-it/-os är ett fenomen som kan vara akut eller kroniskt. Den akuta delen handlar oftast om en tillfällig överbelastning efter t.ex ommålning av huset. Den kroniska uppstår först efter en längre tid, veckor eller månader, av överbelastning.

Akut Tennisarmbåge

Den akuta smärtan som kan uppstå beror på att kroppen vill varna dig om att du fortsätter med den nuvarande aktiviteten så kan det uppstå en skada. Det är sällan eller aldrig en faktisk skada i det här skedet. Det kommer dock fortsätta att göra ont om du fortsätter aktiviteten. Slutar du så kommer dock smärtan klinga av och försvinna på några dagar upp till någon vecka.

Tennisarmbåge | Kalmar Osteopati
Tennisarmbåge | Kalmar Osteopati

Boka tid

Kronisk Tennisarmbåge

Den kroniska tennisarmbåge som uppstår efter upprepad överbelastning kan innebära en faktisk skada. Muskulaturen på ovansidan av underarmen fäster in, genom en sena, på utsidan av armbågen. Senan är byggd för att ta upp ofantligt mycket kraft men sker en överbelastning över en lång period så kan senan börja brytas ner. Det är helt ofarligt men kan göra otroligt ont och påverka livskvalitén.

Vad ska man göra åt Tennisarmbåge?

I det akuta skedet handlar det om att begränsa överansträngningen. Det innebär alltså att det är dags att sluta t.ex måla om huset. Att använda sig av kyla, värme eller smärtstillande/anti-inflamatoriskt kan ibland avlasta smärtan. Återigen så är det inget farligt men det kan dock göra ont.

I det kroniska skedet så krävs det mer jobb. Det gäller att identifiera vad det är som överanstränger senan och muskulaturen, modifiera den aktiviteten eller helt sluta med den, åtminstone för ögonblicket. Senan behöver byggas upp och bli stark igen för att klara av belastningen så att du kan gå tillbaka till t.ex ditt golfande. Det kan ta veckor till månader innan senan har anpassat sig så det gäller att vara ihärdig.

Jag kan hjälpa dig med rehabiliterande träning, behandling för att reducera smärtan och andra interventioner för att snabbare få tillbaka dig i aktivitet.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut. Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Jag har tidigare drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Jag tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering.