Ryggskott | Osteopati & Rehabilitering | Kalmar Osteopati

Ryggskott | Osteopati & Rehabilitering | Kalmar Osteopati

Ryggskott – En akut uppkommen smärta i ryggen. Har du, eller någon du känner, erfarit en plötslig smärta någonstans i ryggen? Kom det efter en dags tungt lyftande, när du skulle ur bilen eller efter en natt på ovant underlag? Akut lumbago eller också kallat ryggskott är en intensiv plötslig uppkommen smärta i ryggen. Vad är det, varför får man det och vad kan man göra åt det?

Boka tid

Vad är ett ryggskott?

En plötsligt uppkommen smärta någonstans i ryggen, vanligtvis i ländryggen. Ett ryggskott är ett samlingsnamn på många olika orsaker till smärta. Smärtan du upplever kan härstamma från muskler, leder, ligament, nerver, blodkärl, fettkuddar mm.

Varför får man ryggskott?

Att känna smärta och att ha en faktisk skada är inte samma sak. Smärta är oftast en varning för att skada potentiellt skulle kunna uppkomma. Det är som när man råkar sparka till soffbordet och det känns som att hela foten har gått sönder men efter några minuter är det okej igen. Samma sak gäller åt andra hållet, du kan ha en skada utan att känna smärta. T.ex när du upptäcker ett blåmärke eller rivsår som du inte kan säga när du fick.

Akut smärta handlar ofta om att systemet (din kropp) blir utsatt för en stimuli som den inte är van vid, t.ex att måla om huset. För att varna dig för att inte skada dig, då du är ovan vid den här aktiviteten, så kommer du att uppleva smärta, till exempel i ryggen.

Boka tid

Vad kan man göra åt ryggskott?

Då ryggskott sällan är en faktiskt skada så går det över av sig självt på ett par dagar eller någon vecka. Det brukar underlätta att hålla igång och vara rörlig. Den typen av rörelser som är minst smärtsamma är bäst att börja med, när det börjar kännas bättre så kan man på ett avslappnat sätt utmana även de rörelserna som är smärtsamma för att börja övertyga systemet om att allt egentligen är okej.

Det är viktigt att komma ihåg att ett ryggskott mycket sällan är farligt även om det kan göra helt otroligt ont. Att försöka slappna av, ta smärtstillande, tillföra värme eller kyla (vad som känns bäst för dig) tillsammans med rörelse gör att det går över snabbare i de flesta fallen. Att reducera både fysisk och psykisk stress, tillsammans med adekvat sömn och en god kosthållning kan även det vara faktorer som underlättar.

Vad kan jag göra för dig med ryggskott?

Ibland kan osteopatisk behandling hjälpa systemet att snabbare förstå att allt är okej. Det kan ske genom diverse olika behandlingsmetoder så som triggerpunktsbehandling, ledmanipulationer, stretch, dry needling mm. Utöver det så hjälper jag dig med rehabilitering och träning för att etablera ett varaktigt resultat.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut. Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Jag har tidigare drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Jag tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Det här ska inte ses som medicinsk rådgivning. Konsultera alltid din allmänna vårdgivare innan du påbörjar ny träning, behandling eller rehabilitering. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.