Kiropraktor Kalmar | Kalmar Osteopati

Kiropraktor Kalmar | Kalmar Osteopati

Vad är en Kiropraktor och Osteopat? Vad är skillnaden och när ska man vända sig till en Kiropraktor eller till en Osteopat?

En Kiropraktor eller Osteopat är två olika inriktningar inom manuell medicin som även innefattar Naprapater och Fysioterapeuter. Skillnaden mellan professionerna härstammar mer i filosofi än utbildning. Likheterna är större än olikheterna och huruvida du väljer att besöka en Kiropraktor eller Osteopat spelar med största sannolikhet inte så stor roll. När du väljer vem som ska hjälpa dig med din problematik bör det handla mer om person framför profession.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut. Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Jag har tidigare drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Jag tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Välkommen!

Boka tid

Läs mer på bloggen eller startsidan.

Kiropraktik eller Osteopati? | Kalmar Osteopati
Kiropraktik eller Osteopati? | Kalmar Osteopati

Kiropraktik

“Behandlingen utförs främst med händerna (ordet kommer från grekiskans chiro = händer, praktos = att göra) med syftet att återställa normal funktion i ryggraden. Antalet behandlingar som ordineras beror på vilka besvär man har och hur länge man har haft dem. Kiropraktik omfattar främst diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av smärtor i ryggen.

Kiropraktiken är till del etablerad inom den västerländska vården och arbetar parallellt eller integrerat med denna i många länder, däribland Sverige. I flertalet länder är det dock fortfarande ett kontroversiellt[1] yrke med ena foten i alternativmedicinen och andra i manuell terapi. Kiropraktiken ingår numera i Världshälsoorganisationens organ för medicinsk vetenskap, CIOMS.

Kritik har framförts med argumenten att det saknas vetenskapligt stöd och välgjorda studier för metoden.[1][2] Det finns inte någon dokumenterad effekt på andra åkommor än muskuloskeletala besvär.[3] Kiropraktikens behandlingsmetoder har viss vetenskaplig grund för smärtor i nedre delen av ryggen.[3][4][5] Det finns visst vetenskapligt stöd även för effekt vid nackrelaterad huvudvärk och yrsel samt vissa smärtbesvär i extremiteter.[3][6], men full konsensus råder ej om detta.[7]

-Wikipedia

Osteopati

Osteopatin grundades i USA under 1874 av Andrew Taylor Still som var läkare och kirurg. Han hade under det Amerikanska inbördeskriget och under sin tid med indierna samlat på sin en stor mängd kunskap om vår anatomi och fysiologi. Han ogillade sättet som den allmänna medicinen praktiserades vid den här tidpunkten. Medicinerna och de procedurer som användes ledde oftare till skada och död, än att de hjälpte patienterna. Still upplevde att osteopatisk behandling av det muskuloskeletala systemet gav stor smärtlindring och avhjälpte bekymmer hos sin patienter. Still började så småningom utbilda andra inom osteopati och idag är osteopati en av de störta specialiseringarna inom läkaryrket i USA.

Boka tid