Vitalmetoden | Huvudvärksbehandling | Kalmar Osteopati

Vitalmetoden – Huvudvärksbehandling i Kalmar

Vitalmetoden är en behandlingsmetod mot muskulär huvudvärk genom bland annat massage. Metoden utvecklades av Anette Petterssen som genom generell behandling av myofasciella triggerpunkter i bröstryggen, axlarna, nacken och halsen fick bra resultat på smärta i huvudet. Hon skapade därefter en rutin och har sedan dess utbildat på Yrkesskolan För Massageterapier i Stockholm och Östersund. I Kalmar är det Jonathan Bengtsson som är utbildad i Vitalmetoden. Jag jobbar inte exklusivt med Vitalmetoden utan delar av filosofin ingår i Osteopati. Jag specialiserar mig på att jobba med olika former av somatisk huvudvärk genom ett flertal olika behandlingsmetoder.

Boka tid

Vitalmetoden | Huvudvärksbehandling | Kalmar Osteopati
Vitalmetoden | Huvudvärksbehandling | Kalmar Osteopati

Hur vet du om just din huvudvärk kommer från nacken? Här några enkla tester som man kan göra själv!
1. Gör det mer ont i huvudet när du rör på nacken?
2. Gör det mer ont i huvudet om du trycker på musklerna och strukturerna längst upp i nacken?
3. Är din huvudvärk ensidig?
4. Känns din huvudvärk spetsig och skarp?
Uppfyller du några eller alla av dessa så finns det en sannolikhet att du har nackrelaterad huvudvärk.

Triggerpunktsbehandling i Kalmar

Enligt vad forskningen visar idag verkar triggerpunkter vara en del av en muskel som befinner sig i spasm. Till följd av detta så stryper fibrerna i muskeln sin egen syretillförsel och ett förändrat pH-värde uppstår. Det i sin tur leder till aktivering av nervfibrer i muskulaturen som kallas nociceptorer. Det är de nervfibrerna som leder information till hjärnan som sedan kan uppfattas som smärta. Dessa punkter skapar oftast en djup, irriterande, molande smärta. Ibland är den väldigt diffus och kan sprida sig över stora områden.

Är triggerpunkter farligt? Nej, dina triggerpunkter är inget farligt! De verkar snarare bero på en överbelastning av muskelfibrerna i fråga. Det eller den neurologiska struktur som förser fibrerna eller muskeln i sig.

Ska man trycka på dem? Det verkar finns olika ”lösningar” på triggerpunkter. En av dessa kan vara att bibehålla ett tryck över smärtområdet tills smärtan avtar (s.k. pressur). En annan kan vara att sätta nålar i punkterna i form av Medicinsk Akupunktur eller Dry Needling.

Vad är en triggerpunkt?

Triggerpunkter är dessvärre ett fenomen eller ett syndrom. Det betyder att vi i nuläget inte vet tillräckligt mycket för att säga med klarhet exakt vad det är och inte heller hur de uppstår. Det innebär att vi fortfarande inte vet vad som är mest effektivt att göra när du väl har dem. Av egen klinisk erfarenhet och en hel del backning i forskning så här långt så verkar det handla om överbelastning. Det kan betyda att du har tränat en muskel antingen för hårt eller inte tränat tillräckligt. Inte tillräckligt tränade är det vi stöter på mest. Personer som utsätter sin kropp för en belastning i det vardagliga livet, på jobbet eller hemma som deras kropp inte är anpassad efter.

Det kan vara allt från monotona rörelser till statiska positioner som kroppen varken är tillräckligt stark eller uthållig för att klara av. Lösningen är i många fall att stärka de muskler som just nu är överbelastade så att de bättre kan handskas med den belastning vi lägger på dem. Har du svåra symptom så som strålande smärta som hämmar dig från att stärka den så kan det absolut vara en god idé att få hjälp att avlasta dessa under tiden du tränar och återhämtar dig.

Boka tid

Huvudvärk

Huvudvärk i pannan

Sternocleidomastoideus (SCOM) är en muskel på framsidan och sidan av halsen. Den löper från bröstbenet och nyckelbenet och fäster in på det lilla benutskottet mastoideus bakom örat. SCOM ansvarar för att rotera huvudet samt att skjuta huvudet framåt i förhållande till nacken. Det är oftast i det här framskjutna läget som en större belastning än vad muskeln är anpassad för kan uppstå, ibland leder det till formationen av fenomenet triggerpunkter. Dessa kan referera smärta som känns som en tung, molande, värkande och tryckande huvudvärk i pannan, ovanför ögonbrynet och ibland ner på sidan av ansiktet. Huvudvärken kan även erfaras i tinningen, på toppen av huvudet eller över bakhuvudet.

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk verkar ha att göra med hur känsligt nervsystemet är för att uppleva smärta. Nivån av substanser så som serotonin och kväveoxid verkar vara förhöjd hos de som lider av spänningshuvudvärk, vilket kan bidra till den ökade känsligheten för smärta. De som har spänningshuvudvärk verkar ha mer muskelaktivitet än de som inte har, och vid palpation så upplevs muskulaturen runt kraniet, nacken och halsen som ”hårdare” och kan dessutom generera smärta upp i huvudet.

Huvudvärk från nacken

Huvudvärk från nacken är en väldigt vanlig åkomma som vi kommer återkomma till i en uppsjö av inlägg här på bloggen. Idag kommer vi behandla huvudvärksformen ”cervikogen huvudvärk” som innebär huvudvärk refererat från strukturer i nacken. International Headache Society klassar cervikogen huvudvärk som en sekundär huvudvärk då huvudvärken är ett symptom från en dysfunktion i nackstrukturer och inte en ensam entitet. Olika studier uppskattar antalet drabbade till allt mellan 2,2-14% av alla som lider av huvudvärk.

Huvudvärksrelaterad problematik

Yrsel

Yrsel kan bero på många olika faktorer och bör alltid undersökas av allmänvården innan man går vidare med annan undersökning eller behandling. Muskulära spänningar i nacken och axlarna är inte alls ovanligt som orsak till yrsel. Det sker då musklerna kring nacken har viktiga funktioner när det kommer till vår kroppsuppfattning och vart vi befinner oss i rummet. Vid anspänning eller triggerpunkter i muskulaturen så kan den informationen misstolkas av hjärnan vilket gör att vi får en känsla av yrsel eller obalans.

Tinnitus

Spänningar i muskulaturen kring käkarna samt kring nacken och halsen kan alla bidra till en ökad intensitet av tinnitusen. Ibland kan nack- eller käkspänningar leda till första gången du överhuvudtaget upplever att du hör din tinnitus. Hur uppstår det då? Den rådande teorin är att det sker ett otroligt högt inflöde av information från nerverna i musklerna när de är spända, all den informationen kommer in i ryggmärgen och ska sedan vidare till hjärnan för att tolkas. På samma ställe i ryggmärgen kommer nerverna från örat och det sker då en överbelastning som leder till att hjärnan tolkar det som att informationen kommer från örat i form av tinnitus.

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut. Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Jag har tidigare drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Jag tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Välkommen!

Boka tid

Läs mer på bloggen eller startsidan.