Osteopati och Osteopatisk behandling i Kalmar

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi. Osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat och Fysioterapeut (sjukgymnast) men har oftast ytterligare tekniker att tillgå. En osteopatisk behandling upplevs ofta som behaglig. Det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka.

Rehabiliterande träning är en extremt viktig del i mitt arbete. Det tillsammans med rådgivning gällande livsstilsfaktorer så som sömn, stress, kost och ergonomi.

En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge, golfarmbåge, löparknä, hopparknä, whiplash, huvudvärk från nacken, huvudvärk från axlarna, huvudvärk från käkenknäsmärta från fettkudden, hälsmärta | plantar fasciit, migrän, benhinneinflammation, artros, diskbråck, mm.

Boka tid

Osteopat Jonathan Bengtsson

Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Osteopati & osteopatisk behandling av Osteopat i Kalmar | Kalmar Osteopati
Osteopati & osteopatisk behandling av Osteopat i Kalmar | Kalmar Osteopati

Boka tid

Om osteopati

“Hälsa är mer än frånvaro av sjukdom och inom osteopatin anser vi att hälsa och livskvalité påverkas både av kroppens funktion och vår omgivning och sammanhang. Människan är en helhet där allting samverkar och vår förmåga att hantera situationer och påfrestningar påverkar hur vi mår. Osteopatin har ett hälsofrämjande perspektiv och är, genom att fokusera på kroppens funktion och de faktorer som skapar hälsa, ett komplement till sjukvården.

Osteopati är en form av manuell medicin som innebär att man använder händerna som redskap i diagnos och behandling. Osteopater behandlar inte bara det område som gör ont utan försöker hitta de bakomliggande orsakerna till varför besvären har uppstått. Genom att förbättra funktionen påverkas bl.a cirkulationen, det lymfatiska systemet och nervsystemet så att kroppens självläkning kan fungera optimalt. Behandlingen sker utifrån varje persons individuella förutsättningar för att skapa det bästa möjliga utgångsläget för hälsa och välmående.

Grundfilosofi

Osteopatin vilar på fyra grundprinciper. Alla delar av kroppen fungerar på ett integrerat sätt och är beroende av varandra. Om funktionen i en del påverkas så måste resten av kroppen anpassa sig och kompensera för detta vilket kan leda till stelhet, inflammation, smärta och annan påverkan på hälsan. När kroppen är fri från restriktioner så fungerar kroppens självläkande förmåga som bäst. Grundprinciperna kan sammanfattas som:

  • Människan är en helhet.
  • Kroppen är självreglerande och självläkande.
  • Kroppens struktur och funktion är beroende av varandra på alla nivåer.
  • Rationell behandling baseras på dessa principer.

Vad gör en osteopat?

Osteopater använder en bred repertoar av mjuka manuella tekniker för att förbättra kroppens funktion. Innan behandling är det viktigt att hitta orsaken till besvären och osteopater använder sina händer för att undersöka var i kroppen det finns obalanser och restriktioner. Osteopaten kan också ge råd om träning, kost och andra livstilsfaktorer som påverkar hälsan.

När kan man få hjälp av en osteopat?

Osteopater kan behandla personer i alla åldrar från barn till äldre. Dock är det i Sverige för närvarande inte tillåtet att behandla barn under åtta år. I andra länder är det vanligt att osteopater behandlar även små barn. Osteopatins breda tillämpning och lugna och mjuka metoder lämpar sig väl för såväl barn, vuxna och äldre. Osteopater är tränade att behandla personer med olika typer av besvär. Det kan vara akuta besvär i samband med skador eller långvarig smärta orsakad av arbetsrelaterad stress och överbelastning. Några exempel är: rygg- och nackbesvär, ischias, huvudvärk, migrän, yrsel, sträckningar, muskel- och ledvärk, tennisarmbåge, idrottsskador, förslitningsskador och stress”

– Svenska Osteopatförbundet

Boka tid

Osteopatisk historia

Osteopatin grundades i USA under 1874 av Andrew Taylor Still som var läkare och kirurg. Han hade under det Amerikanska inbördeskriget samlat på sin en stor mängd kunskap om vår anatomi och fysiologi. Han ogillade sättet som den allmänna medicinen praktiserades vid den här tidpunkten. Medicinerna och de procedurer som användes ledde oftare till skada och död, än att de hjälpte patienterna. Still upplevde att osteopatisk behandling gav smärtlindring och avhjälpte bekymmer hos sin patienter. Still började så småningom utbilda andra inom osteopati. Idag är osteopati en av de största specialiseringarna inom läkaryrket i USA.

Vad en osteopat behandlar:

En osteopatisk behandling kan användas för en uppsjö av olika problematiker länkade till rörelseapparaten. Här nedan följer några exempel:

Huvudvärk

“Kroppen kommer ha nerver som uppfattar allt från värme, kyla, vibrationer eller olika intensitet av tryck, samt de som uppfattar stimuli som sedan hjärnan tolkar som smärta. När det kommer till nacken så kommer nerven som uppfattar känsel i ansiktet och upp i pannan in på samma ställe i ryggmärgen som nerverna som förser bakhuvudet och nacken med känse – detta kallas för konvergens. Det betyder alltså att när det kommer in väldigt mycket information till ryggmärgen så kan hjärnan ibland ”feltolka” exakt vart smärtan är och placerar den på ett annat ställe som t.ex när smärtan egentligen är i nacken så känner du den i ansiktet. När det kommer till nackrelaterad huvudvärk så gäller även detta nerven som förser och leder information från den stora axelmuskulaturen Trapezius och halsmusklerna Sternocleidomastoideus (de stora musklerna på sidan av halsen).”

Ländryggssmärta

“Ryggskott eller akut lumbago som det också kallas är en samlingsterm för akut påkommen smärta i ländryggen och kan bero på en uppsjö av olika saker. En av de vanligaste orsakerna som vi stöter på är en akut eller kronisk överansträngning av muskulaturen. I den nedre delen av ländryggen har vi ett flertal muskler som ansvarar för både stabilitet och rörelse.”

Sätessmärta

”Kring sätet har vi en uppsjö av muskler, ligament, leder, nerver med mera. Vi träffar klienter med allt från nervinklämningar, triggerpunkter i musklerna, ligamentsskador och nedsatt rörlighet och stelhet. Det är inte alls ovanligt att sätesområdet kan referera smärta båd ner i benet och vidare upp i ryggen.”

Kalmar Osteopati

Kalmar Osteopati drivs av mig, Jonathan Bengtsson. Jag är utbildad på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Utöver det så är jag licensierad personlig tränare och medicinsk massageterapeut med specialisering mot huvudvärk (Vitalmetoden). Jag har även utbildning inom dry needling, kost- & näringsterapi samt som träningscoach. Jag har tidigare drivit klinik i Jämtland och Göteborg under 6 år men från och med hösten 2018 så kommer jag att finnas i Kalmar. Jag har tidigare jobbat med fysträning, rehabilitering och kost åt elitlag inom innebandy vilket jag likaså kommer göra med FBC Kalmarsund i Kalmar. Jag tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Jag hjälper dig med sjukvårdsförsäkring genom Euro Accident Sjukvårdsförsäkring. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos mig. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online.

Boka tid

Välkommen!

Läs mer på bloggen eller startsidan.